نان به عنوان یکی از سنن قدیمی استان ایلام در گذشته از جایگاه ویژه ای در بین مردم برخوردار بوده است و نقش مهم ن در پخت و پز بسیار مهم بوده است.
ن ایلامی در گذشته برای مردان بسیار سخت تلاش کرده اند و زندگی قبیله ای مردم در گذشته و سختی ها همواره باعث شده است که ن به دلیل تلاش و مقاومت خود را مشهور کنند.
چندین نانوایی از این نوع در شهر ایلام وجود دارد که به دلیل علاقه مردم به استان همیشه شلوغ هستند.
زهرا نعمتی شاتر ، نانوایی محلی نان ساجی ، یکی از ن موفق استان ایلام است ، زیرا وی در حال حاضر برای احداث نانوایی در شهر ایلام برای احترام به این سنت ها تلاش می کند.
خانم نعمتی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ما چندین سال است که با یک زن و شوهر دیگر همکاری داریم تا یک نانوایی محلی به نام ساجی ایجاد کنیم.
وی ادامه می دهد: نان ساجی یکی از سنن قدیمی مردم استان ایلام است و من این نانوایی را برای حفظ این سنت قدیمی ایجاد کرده ام که مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
وی گفت: "مردم ایلام این نوع نان را می پذیرند زیرا هیچ گونه اثر مضر برای بدن ندارد."
وی از راه اندازی این نانوایی بسیار خوشحال است زیرا می گوید: "مردم به گذشته نگاه می کنند و به آن بسیار علاقه دارند." من خیلی خوشحالم که توانستم مردم را خوشحال کنم.
وی گفت: من روزانه حدود 6000 دلار از طریق نانوایی ها می گیرم ، اما برای من با ارزش تر است زیرا مردم به آنها علاقه مند هستند.
این کارآفرین گفت: "در گذشته وقتی در دهکده زندگی می کردم ، یاد می گرفتم نان سجاجی را م بپزم و اکنون آن را برای افراد امروزی استفاده می کنم."
وی گفت: من روزانه بیش از 5 قاشق چایخوری نان درست می کنم و آن را به افرادی می دهم که قیمت یک عدد نان را پرداخت می کنند. چند نفر دیگر در کنار من نیز در این زمینه کار می کنند.
وی اظهار داشت: من راز موفقیت خود را در داشتن اطمینان در زندگی می دانم و همیشه سعی می کنم برای داشتن زندگی خوب با سختی های زندگی مبارزه کنم. البته
نعمتی ادامه می دهد: زندگی ، هرچند دشوار است ، به خاطر بدست آوردن زندگی خودم به رضایت خواهم رسید و از همه زندگی سپاسگزارم.
وی اظهار داشت: وقتی 5 ساله بودم همه چیز راجع به زندگی یاد گرفتم و سعی کردم در همان سن زندگی کنم و اکنون هر لحظه از زندگی ام را با سختی بسیار می دانم.
وی گفت: "من دو فرزند دارم ، یکی در کلاس ششم و دیگری در دبستان و از کارم بسیار خوشحالم."
او می گوید: "فکر می کنم من در زندگی خود موفق بوده ام زیرا علاوه بر اینکه سعی کردم از طریق این نانوایی زندگی کنم فرزندانم را بزرگ کرده ام."
نعمتی اظهار داشت: من برای دختران جوان نیز توصیه ای داشتم که این ایثار ، مقاومت ، تلاش و پشتکار است ، تا همیشه بتوانند در زندگی خود موفق باشند.
وی گفت: برای زندگی از ابتدا باید از کودکی کار کنیم و همیشه در رسیدن به علم و هنرهای مختلف تلاش کنیم.
نعمتی اظهار داشت: اگرچه درآمد کم است اما نکته مهم این است که حلال است و این عامل در سلامت و موفقیت خانواده نقش دارد.
انواع نانهای محلی
نان ساجی: آرد و نمک را ریز کرده و آب خمیر را آب کرده و روی آن را آبکش کنید
فلفل های نان: آرد و آب و پیاز مخلوط و نمک را برای ترکیب و بزرگ شدن خمیر در زیر خاکستر قرار می دهیم
نان: آرد و آب و نمک روی چوب ساج و بدون خمیر پخش می شود
شل کین: آرد حیوانی را آرد (don) می کند و روی درخت ساج پخش می کند
براق: از آنها به عنوان نوعی شیرینی استفاده می شود